${___('available_jobs')}
Kõik postitused

Karjääripööraja Viktor: naudin olukordi, kui saan teisi aidata

„Minu jaoks on inimestega suheldes kõige olulisem vahetu kontakt. Naudin neid olukordi, kus ma saan inimesi aidata,“ räägib Lääne-Harju politseijaoskonna patrullpolitseinik Viktor Eksi, kes tegi oma karjääris pöörde juba pea kümme aastat tagasi, kui riputas varna treeneri riided.

Kuidas sai sinust politseinik?
Aasta oli siis 2013, kui alustasin abipolitseinikuna. Pronksiöö rahutuste ajal tehti üleskutse, et otsitakse abipolitseinikke. Ma kirjutasin, et tahan tulla, aga mulle ei vastatud. Järgmine üleskutse jäi mulle silma siis, kui politseinikud läksid Viljandis väljakutsele, aga said peksa. Mulle läks see kuidagi hinge. Et kuidas nii! Kirjutasin uuesti, et endiselt soovin tulla abipolitseinikuks ja siis võeti minuga ühendust. Hakkasin juba mõtlema, et mul on luukered kapis, miks ma vastust ei saa (naerab). Olin olnud ühe aasta abipolitseinik, kui Kesklinna politseijaoskonna juht tegi mulle 2015. aastal ettepaneku mõelda karjääri vahetamise peale ja tulla politseiametnikuks.

Mis tööd sa varem tegid?
Ma töötasin enne politseisse tulekut MyFitnessis treenerina. Mõnda aega tegin mõlemat tööd korraga, aga üks hetk otsustasin, et politseitöö on selline töö, mida tuleb teha pühendumise ja hoolega ning loobusin teeneritööst. Mulle meeldib olla põhjalik ja minna teemadesse hästi süvitsi. Rööprähkleja ma ei ole.

Enne treeneritööd olin erasektoris ja tegin müügitööd. Olin ehituskeemiat maaletoova firma esindaja Tallinnas ja Harjumaal. Käisin toona spordiklubis, kus Argo Ader tegi mulle ettepaneku, et kas ma ei oleks huvitatud treeneritööst. Käisin läbi kõik Tallinna spordiklubid ja ka mujal linnades, et vaadata, kuidas treenerid trenni annavad, käisin Soomes koolitusel ja hakkasingi treenerina tööle. Alguses olin Tallinnas, toonases Arctic Spordis ja sealt liikusin edasi teistesse klubidesse ning lõpetasin oma treenerikarjääri MyFitnessis.


Mis sulle patrullpolitseiniku töö juures kõige rohkem meeldib?

Minu jaoks on kõige olulisem vahetu kontakt inimestega. Ma naudin neid olukordi, kus ma saan teisi aidata. Kui ma saan aidata inimest välja olukorrast, kust ta ise oska või ei saa välja tulla, on see lähisuhtevägivald või mõni muu olukord. Selleks on vaja empaatiavõimet, et saada inimesega kontakt ja võita tema usaldus. Traumeeritud inimestega on vahel väga keeruline. Siin mängib kaasa ka inimeste varasem kontakt politseiga. Kui see pole olnud hea, siis kiputakse meid ebausaldama. Politsei tuleb ju mängu, kui midagi on juba juhtunud. Kontakt ja usalduse võitmine on tähtis, et inimene saaks turvatunde kiiresti tagasi.

Kas politseitöö juures on midagi teistmoodi, kui sa ette kujutasid?
Jaa, kahtlemata on. Ma arvan, et see, mida meie töö kohta meedias räägitakse, on ehk ainult 10% kogu meie tööst. Kõik ülejäänud jääb ainult meie teada. Me näeme tõsiseid probleeme ja tõelisi muresid, mis on väga silmi avav. Sageli lähevad nende inimeste mured, kellega me kokku puutume, meile hinge. Vahel on emotsionaalsete teemadega keeruline toime tulla. Selleks tuleb end ette valmistada ja vajadusel ka hingeabi küsida.

Politsei- ja Piirivalveametis on tööl kaplanid ja võimalus pöörduda psühholoogi poole (toim.).

Kas politseitöö kohta on mõni müüt, mille sa soovid ümber lükata?
Väga levinud müüt on see, et politsei on karistaja, aga me pole seda. Kui politsei peab sekkuma, siis on selleks põhjus. Kogukonnas on igal inimesel seadusest tulenev kohustus hoiduda ohu tekitamisest, korrarikkumisest. Politsei peab sekkuma alles siis, kui keegi jätab oma kohustuse täitmata või ei ole ta sellisest kohustusest teadlik.
Meie sekkumise tulemusena peaks tekkima olukord, kus inimene ei riku enam seadust. Meie tööl peaks olema selline mõju, et olukord muutub edasi paremaks. Selline illusioon on mul küll oma töös.

Milline on sinu jaoks ideaalne tööpäev?
Ma naudin seda, kui saan sündmuse algusest lõpuni ära lahendada. Neid kordi ei ole olnud palju, aga piisavalt. Näiteks mingi ese on ära varastatud ja ma jõuan teha nii palju, et saan selle sündmuse nö kotti ning inimene saab esmase kontaktiga lahenduse. Eks sageli läheb asi uurija juurde edasi, aga mulle väga sobib, kui saan juhtumi algusest lõpuni ise lahendatud.

Mis sa vabal ajal teed?
Vabal ajal käin trennis, ikka Myfitnessis, kus on tore kohata inimesi, keda olen ise kunagi treeninud. Samuti on tore näha nüüd juba toimekaid ning tublisid treenereid, kellele olen nende karjääri alguspäevil nõu ja jõuga abiks olnud. Samuti armastan väga lugeda nii erialast kui ka ajalookirjandust. Uue hobina panen ennast proovile algaja aednikuna. Viis aastat tagasi rajasin suvilasse roosipeenra ning pärast seda olen nakatunud püsikute kasvatamisega. Nüüd ei leia naljalt krundilt enam kohta, kuhu oleks võimalik uut peenart rajada. Taimematerjali olen saanud jagada ka oma kolleegidele, keda on õnnestunud samuti õitsvaid suvelilli armastama meelitada.

Ütle palun kolm põhjust, miks sa soovitad tulla politseisse tööle.
Minu mätta otsast on olulised põhjused vahetu kontakt inimestega, nende aitamine ja ootamatud olukorrad. Me võime minna hommikul selle mõttega tööle, et võtame paarimehega kiirusmõõtja ja teeme liiklusjärelevalvet, aga no ei juhtu nii! Päev võtab hoopis teise suuna. Kunagi ei tea, mis järgmine hetk saama hakkab ja mulle meeldib see adrenaliin ning ootamatuse tunne.

Politseitöös saad ennast proovile panna igas mõttes, sest tekivad uued kogemused ja kolleegid. Õpid juurde palju uut nii ühiskonna, kogukonna toimimise kui ka iseenda kohta. Saad kindlalt panustada väga vahetult kogukonna turvalisuse nimel.

Olgugi et ametinimetus on üks, hõlmab see töö mitmekesiseid alavalikuid. Saad panustada nii mõistuse kui jõuga. Samuti on hästi palju toetavaid koolitusi, mis annavad uusi teadmisi ning mõtteid. Amet soosib igati enesearengut nii koolituste või edasiõppimise näol.

ROHKEM INFOT KARJÄÄRIPÖÖRDE JA KANDIDEERIMISE KOHTA:
https://karjaar.politsei.ee/poora-karjaar-politseisse

${___('related_posts')}

${___('all_articles')}

Ilma filtrita: Narva piirivalvurid oma tööst, graafikust ja kolleegidest

${___('read_more')}

11 põhjust, miks karjäär politseisse pöörata

${___('read_more')}

Karjääripööraja Carmen: meil on väga lahe ja kokkuhoidev meeskond

${___('read_more')}
${___('all_articles')}